Jeg bruker det fine regnbue nøkkelbåndet fra Draga, på jobb som sykepleier. Jeg har det alltid hengende ut av lomma. Det er synlig, og det er ikke ubegrunnet. Jeg har noen tanker om hvorfor det er viktig at jeg har et slikt tegn på meg daglig.

Ved flere anledninger har jeg opplevd at nøkkelbåndet mitt har ført til samtaler rundt skeivhet, både med kollegaer og pårørende. Her om dagen fikk jeg et direkte spørsmål om regnbuebåndet mitt: «Jeg ser du har et regnbuebånd, er det noe spesiell grunn til det?» Og det er det. I min jobb som sykepleier er det viktig å vise toleranse, og respekt for alle mennesker uansett legning, fordi alle mennesker er like mye verdt. Jeg jobber med eldre mennesker fra 70 til 100 år. Det kan være at flere av de har holdt tilbake ekte følelser på grunn av manglede forståelse, og toleranser i samfunnet de vokste opp i. Jeg har mange kollegaer, og det er skeive blant dem også. Jeg ønsker at regnbuebåndet mitt skal gi trygghet, fremme åpenhet, og føre til gode samtaler.

Amnesty oppfordrer folk til å «vise at du er en trygghet», «vær synlig», «vis at det er trygt hos deg», og «vis at jeg står opp for deg». Det er derfor jeg bruker regnbuebåndet mitt daglig! Jeg oppfordre alle til å ta i bruk regnbuens farger hele tiden, for å fremme trygghet!

Sykepleier Anita Lie-Haugen

(også social media manager for Draga)

Share